Jdi na obsah Jdi na menu
 


Warhammer - Gileadova krev

24. 1. 2008

Ihned, jak se mi tato skvělá kniha ze světa Warhammeru dostala do ruky, věděl jsem, že mě čeká při čtení neopakovatelný zážitek. Napsali ji známí autoři knih Warhammeru Dan Abnett a Nik Vincent, jejichž vypravěčský styl se vymyká všemu, co jsem doposud četl. Můžete si představit, že vám jednoho letního večera u ohně povídá příběhy neznámý vypravěč, jehož identita je až do posledních několika vět knihy skryta. Zaručuji, že budete docela překvapeni, stejně jako já, kdo vám to všechno vlastně vyprávěl. Děj se točí okolo dvou vznešených elfů Gileada a Fithvaela, kteří pocházejí z hluboko v lesích ukryté věže Tor Arnok.

Gilead a Galeth, bratři a dvojčata, jeden muž ve dvou tělech, spolu vyrůstali celé dětství. Pouto mezi nimi bylo tak silné, že řízl-li se Gilead do prstu loveckým nožem, Galeth na druhé straně věže vykřikl bolestí. Jednou Gileada zajala banda zlodějů a Galeth, který přes pouto s dvojčetem zřel vše, co se událo, se vydal bratra zachránit. Banditi byli vyvražděni a zajatý elf byl osvobozen, avšak jeden, jen stěží přeživší, popadl kuš, rychle zamířil, vystřelil a zemřel. Střela probodla Galethovi srdce. V tu chvíli zemřela i část Gileada. Pro pomstu svého milovaného bratra deset let stopoval vůdce sloužícího Chaosu, který skupinu vrahů založil a podporoval. Jediný přeživší elf z Gileadovy družiny je právě Fithvael, který po vykonání pomsty (hned na začátku knihy) provází Gileada nekonečnou poutí, neboť Tor Arnok byla rozbořena a všechny známé elfí rody vymřely…

Kniha je napsána dosti ponuře, smutně a pesimisticky. Jistě se neubráníte soucitu se dvěma téměř posledními elfy, když se jim po nalezení staré spisy jejich rasy začnou pod rukama rozpadat v prach, dva naleznuvší elfí hraničáři zemřou a podobně. V šesti na sebe navazujících příbězích nazvaných Gileadovo procitnutí, Gileadův osud, Gileadova vyvolená, Gileadova cesta, Gileadova zkouška a Gileadovy meče je skryt nespočet otázek a myšlenek, které každého řádného čtenáře přinutí k zamyšlení.

Kdo hledá skvělou, ale smutnou knihu (a nejsou si tyhle dvě slova nějak blízké?!) a zábavu na bezmála 400 stránkách, Warhammer – Gileadova krev je přesně pro něj.

Zdroj:http://www.wolfram.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář